Het buurtgerichte aanbod ‘Herberg Stanske’ krijgt vorm in de gedaante van een café alias ontmoetingsruimte en winkeltje. Beide zijn doordrenkt van nostalgische en authentieke elementen uit de tijd van toen… Het pand deed namelijk al gedurende 3 generaties dienst als café, herberg, winkel en slijterij. In de jaren 80 heeft Jeanne Schotsmans het licht in deze laatst overgebleven handelszaak in Zuurbemde gedoofd. Maar het interieur en bijbehorende meubels werden al die jaren goed bewaard, klaar voor een vervolgverhaal.
Omdat we zelf sterk geloven in erfgoed, de kracht van verhalen en authentieke schoonheid schrijven wij graag verder aan dit verhaal, op deze plek. Hetzij met een ruimere invulling, hedendaagse, sociale toets en eigenzinnig karakter.
Omdat het Hageland rijk is aan (straffe) streekproducten en vele ambachtslieden, kiezen we ervoor om een klein segment van deze artikelen aan te bieden aan de lokale bevolking. Lekkers van dichtbij in de buurt!
Door het aanbieden van zo’n gamma geven we ruimte aan een vast cliënteel, het uitdragen van onze streekidentiteit en het steunen van plaatselijke boeren, ambachtslieden. Naast al dit lekkers blijft er nog voldoende ruimte over om ook ander handwerk in de kijker te zetten. We stellen Herberg Stanske open voor lokaal talent, gaande van keramisten, jonge/oudere ondernemers, houtbewerkers, juwelenmakers, kunstenaars… zij mogen in overeenkomst met ons een aantal van hun producten in de winkel te koop aanbieden. Het geeft deze creatieve ondernemers de kans tot een extra platform, bekendheid en veilig kader en biedt ons en de omgeving nieuwe ervaringen, kennis maken met het ambacht, het product, de persoon erachter. Vuur wakkert vuur aan en vervlechting gebeurt ook hier in het kleine ontmoeten van iedere dag.
Naast het winkeltje baten we in het BuurtZorgHuis ook een café uit, een gezellige, kleinschalige plek om tot rust te komen. Je kan er een koffie, thee drinken, verpozen bij een glas limonade of een streekbier. Op vaste momenten wordt er ook samen met vrijwilligers, jongeren en/of de buurt soep en gebak gemaakt in de keuken, deze heerlijkheden worden dan nadien in de ontmoetingsruimte te koop aangeboden.
Ook hier trekken we de kaart van lokaal en huisgemaakt, recepten volgens grootmoeders keuken. We willen onze bezoekers bewust laten vertragen, (her) waarderen, laten zijn in het gebeuren. Een plek waar je kan landen, stranden, een oor vindt dat luistert, een stoel voor jou alleen of een gesprek met twee…je hoeft het niet ver te zoeken…we bevinden ons in het hart van het dorp onder het geluid van de kerktoren.
In een oase van rust kan je ook gebruik maken van onze ruime tuin, meehelpen in het volkstuintje, de dieren verzorgen of op een bankje zitten en genieten. We willen een site creëren waar klein en groot zich gezien, gehoord, betrokken en gewaardeerd voelen. Waar vele dingen naast en met elkaar kunnen en mogen ontstaan, waar contact gelegd wordt en voort kan bestaan daarbuiten.