Afbeelding
HerbergStanskeBanner
Herberg Stanske

Herberg Stanske

Adres: Zuurbemde 56, 3380 Glabbeek

Contact: herbergstanske@sporen.be

Herberg Stanske, een BuurtZorgHuis en méér … in, voor, door en met de buurt, Zuurbemde-Glabbeek, Vlaams-Brabant, te midden het wondermooie Hageland

  Herberg Stanske opent zijn deuren!

  De dagen van open...ontmoeten...

  • maandag gesloten (welkom op onze tuinfrutsels van 9.30u- 12u (maart - oktober)
  • dinsdag 9u - 11u (buurtsoep, koken met vrijwilligers, welkom!)                                                      't Winkeltje en café open aan van 11u - 16u30
  • woensdag open van 12u00 - 16u30 dankzij vrijwilligers iedere woensdag open!
  • donderdag open van 11u - 16u30
  • vrijdagzaterdag en zondag gesloten, extra openingsuren zie hieronder

  Eerstvolgende vrijdagavondopening: 22/3 van 16u - 21u

  Met als warme maaltijd: Spaghetti Veggie of vlees (reserveren is aangewezen maar niet noodzakelijk, op = op wel ;-)  Volgende vrijdag avond openingen: 19/4, 31/5, 28/6.

   

   

  Maart

  Vrijdag 22/3: Avondopening 16u - 21u

  Donderdag 28/3: Lentewandeling met Jan en viervoeter Thor, 9km. Afspraak om 13u in de Herberg.

  April

  Woensdag 10/4: creatief knutselen in de lente 10u - 12u

  Zaterdag 13/4: workshop olieverf schilderen met Karin 14u - 17u

  Vrijdag 19/4: avondopening 16u -21u

  Steun onze werking

  Wij waarderen je steun en je input als mens, als vrijwilliger. Ben je niet in staat om te komen helpen, maar wil je toch je steentje bijdragen? Wij ontvangen ook giften, hiervoor kan je een fiscaal attest ontvangen vanaf 40 euro met de boodschap gift herberg stanske.

  BE69 2300 3901 9278

  Vermeld gift

  Opgelet: sinds 2024 hebben we je rijksregisternummer nodig als je een fiscaal attest wenst. Dit kan je ons op een veilige manier verzenden via deze pagina.

  Bereikbaarheid Herberg Stanske

  banner

  Herberg Stanske is gelegen in de dorpskern van Zuurbemde, een deelgemeente van Glabbeek-Zuurbemde en op de grens met Hoeleden en Miskom, deelgemeentes van Kortenaken.

  Ons pand bevindt zich recht tegenover de Sint-Catharina Kerk die recent wordt gerestaureerd en vanaf de zomer op regelmatige tijdstippen zal worden opengesteld voor publiek. Dit omwille van de aanwezigheid van een religieus erfgoed, een sacramentstoren, een uniek stuk daterend uit 1555 van de hand van Cornelis Floris De Vriendt, in het kader van Vlaamse meesters op hun plek. 

  Je kan er prachtig wandelen langsheen bos en veld, nabij gelegen vindt u ook het prachtige kasteel van Zuurbemde, waarlangs een wandelpad u leidt. 

  Wij bevinden ons langsheen een fiets en wandelknooppunt, steeds welkom om tijdens de openingsuren even te pauzeren voor een aangename ontdekking en tussenstop. 

  Eigen picknick meebrengen is toegestaan, een consumptie ter plaatse is wel gewenst. 

   

  Nuttige links: 

  Zuurbemde - Wikipedia

  Wandelroutes in Zuurbemde (Glabbeek) | Wandelknooppunt.be

  Fietsroutes in Zuurbemde (Glabbeek) | Fietsknooppunt.be

  Glazuurwandeling | Wandelknooppunt.be

  Kasteel van Zuurbemde

   

  Parkeergelegenheid en toegankelijkheid

  U kan gebruik maken van de openbare parking achteraan de Sint-Catharinakerk of u kan zich parkeren op de Hoeledenstraat. 

  Ons BuurtZorgHuis is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mindervaliden, let wel, dit verloopt dan niet via de hoofdingang aan de straat zijde, maar via het poortgebouw rechts van de voordeur. Een berichtje naar onze medewerker is voldoende om de poort te openen en langs de tuin binnen te komen. 

  Ons pand beschikt over een ontmoetingsruimte op het gelijkvloers en een lokale geschenkenwinkel en een ruime tuin waar het in de lente en zomer aangenaam vertoeven is. 

   

  Project BuurtZorgHuis Herberg Stanske

  In het project staan drie grote delen centraal:

  1. Buurtzorghuis Herberg Stanske: café en winkel met lokale producten
  2. Actie- en uitvalsplek voor jongeren met uniek aanbod in dagbesteding
  3. Logies voor tijdelijke opvang

  Klik op de titels voor meer info!

  Het buurtgerichte aanbod ‘Herberg Stanske’ krijgt vorm in de gedaante van een café alias ontmoetingsruimte en winkeltje. Beide zijn doordrenkt van nostalgische en authentieke elementen uit de tijd van toen… Het pand deed namelijk al gedurende 3 generaties dienst als café, herberg, winkel en slijterij. In de jaren 80 heeft Jeanne Schotsmans het licht in deze laatst overgebleven handelszaak in Zuurbemde gedoofd. Maar het interieur en bijbehorende meubels werden al die jaren goed bewaard, klaar voor een vervolgverhaal.

  Omdat we zelf sterk geloven in erfgoed, de kracht van verhalen en authentieke schoonheid schrijven wij graag verder aan dit verhaal, op deze plek. Hetzij met een ruimere invulling, hedendaagse, sociale toets en eigenzinnig karakter.

  Omdat het Hageland rijk is aan (straffe) streekproducten en vele ambachtslieden, kiezen we ervoor om een klein segment van deze artikelen aan te bieden aan de lokale bevolking. Lekkers van dichtbij in de buurt!

  Door het aanbieden van zo’n gamma geven we ruimte aan een vast cliënteel, het uitdragen van onze streekidentiteit en het steunen van plaatselijke boeren, ambachtslieden. Naast al dit lekkers blijft er nog voldoende ruimte over om ook ander handwerk in de kijker te zetten. We stellen Herberg Stanske open voor lokaal talent, gaande van keramisten, jonge/oudere ondernemers, houtbewerkers, juwelenmakers, kunstenaars… zij mogen in overeenkomst met ons een aantal van hun producten in de winkel te koop aanbieden. Het geeft deze creatieve ondernemers de kans tot een extra platform, bekendheid en veilig kader en biedt ons en de omgeving nieuwe ervaringen, kennis maken met het ambacht, het product, de persoon erachter. Vuur wakkert vuur aan en vervlechting gebeurt ook hier in het kleine ontmoeten van iedere dag.

  Naast het winkeltje baten we in het BuurtZorgHuis ook een café uit, een gezellige, kleinschalige plek om tot rust te komen. Je kan er een koffie, thee drinken, verpozen bij een glas limonade of een streekbier. Op vaste momenten wordt er ook samen met vrijwilligers, jongeren en/of de buurt soep en gebak gemaakt in de keuken, deze heerlijkheden worden dan nadien in de ontmoetingsruimte te koop aangeboden.

  Ook hier trekken we de kaart van lokaal en huisgemaakt, recepten volgens grootmoeders keuken. We willen onze bezoekers bewust laten vertragen, (her) waarderen, laten zijn in het gebeuren. Een plek waar je kan landen, stranden, een oor vindt dat luistert, een stoel voor jou alleen of een gesprek met twee…je hoeft het niet ver te zoeken…we bevinden ons in het hart van het dorp onder het geluid van de kerktoren.

  In een oase van rust kan je ook gebruik maken van onze ruime tuin, meehelpen in het volkstuintje, de dieren verzorgen of op een bankje zitten en genieten. We willen een site creëren waar klein en groot zich gezien, gehoord, betrokken en gewaardeerd voelen. Waar vele dingen naast en met elkaar kunnen en mogen ontstaan, waar contact gelegd wordt en voort kan bestaan daarbuiten.

  Naast een BuurtZorgHuis, vindt een andere afdeling van Sporen vzw met name Sherpa (vroeger Reisburo-Roulot) ook een stek op de site. Sherpa zet in op alternatieve en verbindende leertrajecten voor jongeren tussen de 12 – 25 jaar, Zuurbemde dient als één van de uitvalsbasissen om dit aanbod te kunnen verstrekken.

  Begeleiders komen met jongeren individueel of in kleine groepjes enkele momenten per week naar Zuurbemde , waar ze samen met de jongere(n) op weg gaan, doormiddel van workshops, spontane acties, rustmomenten, gesprekken enzovoort. Het biedt voor jongeren een mogelijkheid om tot rust te komen in een dorpse omgeving, waar weinig moet en veel mogelijk is. Door op een site te komen waar ook andere activiteiten voor diverse doelgroepen en leeftijden doorgaan ontstaan er nieuwe en andere kansen tot ontmoeten, verrijking, inspiratie en creatie. Als vzw in de jeugdhulpverlening geloven wij erg in het vervlechten van verschillende doelgroepen, loskomen van het isolerende hokjes denken en doen. Onszelf en onze wereld, denkkaders verruimen kan maar ontstaan in het werkelijk leren kennen van de ander.

  Sporen investeert in een volledige opwaardering van het huis, waarin we op middellange termijn ongeveer zes logeerkamers willen realiseren. Hierover later meer, zodra de bouwplannen in een verder stadium staan!

  Elk deel krijgt de ruimte om zichzelf te ontplooien los, maar toch in verbinding met elkaar. Zo kunnen jongeren deelnemen aan bepaalde activiteiten van het BuurtZorgHuis indien er interesse is, samen koken, mee de winkel en café uitbaten, een activiteit voor externen/ de buurt organiseren. Maar evengoed kunnen buren, ambachtslieden participeren in tal van vrijwilligersactiviteiten op de site, men kan bijvoorbeeld zelf een atelier voor jongeren organiseren (voorbeeld houtsnijwerk, pottenbakken,…) men kan samen met het gezin af en toe de dieren op het erf komen voederen, men kan de locatie gebruiken voor kleinschalige buurtfeesten, men kan helpen in de tuin, de klussen, koken en bakken,… Verenigingen en partnerorganisaties in de omgeving kunnen bij ons terecht voor vergaderruimte, teambuilding, organiseren van info en workshopmomenten, werk en actieplek…

  Kortom het is een plek die gericht is op een ruimere omgeving, doelgroepen, gedragenheid. Een warme plek waar mooie dingen kunnen, mogen en wensen te ontstaan.

  Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

  * Verplicht veld