Afbeelding
HerbergStanskeBanner

Herberg Stanske opent zijn deuren!

Joepie! Na lange voorbereidingen, zijn wij eindelijk open! We beginnen met voorzichtige, tijdelijke openingsuren, je vindt ze hier:

 

  • maandag gesloten (welkom op onze tuinfrutsels van 13u tot 15u)
  • dinsdag 9u - 11u (buurtsoep, koken met vrijwilligers, welkom!), aansluitend open van 11u - 16u30
  • woensdag open van 12u30 - 16u30
  • donderdag open van 11u - 16u30
  • vrijdag, zaterdag en zondag gesloten, extra openingsuren zie hieronder

 

Eerstvolgende vrijdagavondopening: 19 mei 16u - 21u

flyerherbergstanske

Herberg Stanske

Adres: Zuurbemde 56, 3380 Glabbeek

Contact: herbergstanske@sporen.be

Herberg Stanske, een BuurtZorgHuis en méér … in, voor, door en met de buurt, Zuurbemde-Glabbeek, Vlaams-Brabant, te midden het wondermooie Hageland

Met dit innovatief project willen we samen met de buurt, vrijwilligers en andere partners bijdragen tot een warme en betrokken samenleving. We creëren we een inclusieve en laagdrempelige ontmoetingsplek, een pleisterplaats waar zowel jongere, gezinnen, buren, ouderen vanuit welke hoek dan ook tot rust kunnen komen.

In het project staan drie grote delen centraal:

  1. Buurtzorghuis Herberg Stanske: café en winkel met lokale producten
  2. Actie- en uitvalsplek voor jongeren met uniek aanbod in dagbesteding
  3. Logies voor tijdelijke opvang

BuurtZorgHuis Herberg Stanske: buurtcafé en -winkel

Het buurtgerichte aanbod ‘Herberg Stanske’ krijgt vorm in de gedaante van een café alias ontmoetingsruimte en winkeltje. Beide zijn doordrenkt van nostalgische en authentieke elementen uit de tijd van toen… Het pand deed namelijk al gedurende 3 generaties dienst als café, herberg, winkel en slijterij. In de jaren 80 heeft Jeanne Schotsmans het licht in deze laatst overgebleven handelszaak in Zuurbemde gedoofd. Maar het interieur en bijbehorende meubels werden al die jaren goed bewaard, klaar voor een vervolgverhaal.

Omdat we zelf sterk geloven in erfgoed, de kracht van verhalen en authentieke schoonheid schrijven wij graag verder aan dit verhaal, op deze plek. Hetzij met een ruimere invulling, hedendaagse, sociale toets en eigenzinnig karakter.

Omdat het Hageland rijk is aan (straffe) streekproducten en vele ambachtslieden, kiezen we ervoor om een klein segment van deze artikelen aan te bieden aan de lokale bevolking. Lekkers van dichtbij in de buurt!

Door het aanbieden van zo’n gamma geven we ruimte aan een vast cliënteel, het uitdragen van onze streekidentiteit en het steunen van plaatselijke boeren, ambachtslieden. Naast al dit lekkers blijft er nog voldoende ruimte over om ook ander handwerk in de kijker te zetten. We stellen Herberg Stanske open voor lokaal talent, gaande van keramisten, jonge/oudere ondernemers, houtbewerkers, juwelenmakers, kunstenaars… zij mogen in overeenkomst met ons een aantal van hun producten in de winkel te koop aanbieden. Het geeft deze creatieve ondernemers de kans tot een extra platform, bekendheid en veilig kader en biedt ons en de omgeving nieuwe ervaringen, kennis maken met het ambacht, het product, de persoon erachter. Vuur wakkert vuur aan en vervlechting gebeurt ook hier in het kleine ontmoeten van iedere dag.

Naast het winkeltje baten we in het BuurtZorgHuis ook een café uit, een gezellige, kleinschalige plek om tot rust te komen. Je kan er een koffie, thee drinken, verpozen bij een glas limonade of een streekbier. Op vaste momenten wordt er ook samen met vrijwilligers, jongeren en/of de buurt soep en gebak gemaakt in de keuken, deze heerlijkheden worden dan nadien in de ontmoetingsruimte te koop aangeboden.

Ook hier trekken we de kaart van lokaal en huisgemaakt, recepten volgens grootmoeders keuken. We willen onze bezoekers bewust laten vertragen, (her) waarderen, laten zijn in het gebeuren. Een plek waar je kan landen, stranden, een oor vindt dat luistert, een stoel voor jou alleen of een gesprek met twee…je hoeft het niet ver te zoeken…we bevinden ons in het hart van het dorp onder het geluid van de kerktoren.

In een oase van rust kan je ook gebruik maken van onze ruime tuin, meehelpen in het volkstuintje, de dieren verzorgen of op een bankje zitten en genieten. We willen een site creëren waar klein en groot zich gezien, gehoord, betrokken en gewaardeerd voelen. Waar vele dingen naast en met elkaar kunnen en mogen ontstaan, waar contact gelegd wordt en voort kan bestaan daarbuiten.

Actie- en uitvalsplek voor jongeren met unieke dagbesteding

Naast een BuurtZorgHuis, vindt een andere afdeling van Sporen vzw met name Sherpa (vroeger Reisburo-Roulot) ook een stek op de site. Sherpa zet in op alternatieve en verbindende leertrajecten voor jongeren tussen de 12 – 25 jaar, Zuurbemde dient als één van de uitvalsbasissen om dit aanbod te kunnen verstrekken.

Begeleiders komen met jongeren individueel of in kleine groepjes enkele momenten per week naar Zuurbemde , waar ze samen met de jongere(n) op weg gaan, doormiddel van workshops, spontane acties, rustmomenten, gesprekken enzovoort. Het biedt voor jongeren een mogelijkheid om tot rust te komen in een dorpse omgeving, waar weinig moet en veel mogelijk is. Door op een site te komen waar ook andere activiteiten voor diverse doelgroepen en leeftijden doorgaan ontstaan er nieuwe en andere kansen tot ontmoeten, verrijking, inspiratie en creatie. Als vzw in de jeugdhulpverlening geloven wij erg in het vervlechten van verschillende doelgroepen, loskomen van het isolerende hokjes denken en doen. Onszelf en onze wereld, denkkaders verruimen kan maar ontstaan in het werkelijk leren kennen van de ander.

Logies voor tijdelijke opvang

Sporen investeert in een volledige opwaardering van het huis, waarin we op middellange termijn ongeveer zes logeerkamers willen realiseren. Hierover later meer, zodra de bouwplannen in een verder stadium staan!

BuurtZorgHuis

Apart maar toch samen

Elk deel krijgt de ruimte om zichzelf te ontplooien los, maar toch in verbinding met elkaar. Zo kunnen jongeren deelnemen aan bepaalde activiteiten van het BuurtZorgHuis indien er interesse is, samen koken, mee de winkel en café uitbaten, een activiteit voor externen/ de buurt organiseren. Maar evengoed kunnen buren, ambachtslieden participeren in tal van vrijwilligersactiviteiten op de site, men kan bijvoorbeeld zelf een atelier voor jongeren organiseren (voorbeeld houtsnijwerk, pottenbakken,…) men kan samen met het gezin af en toe de dieren op het erf komen voederen, men kan de locatie gebruiken voor kleinschalige buurtfeesten, men kan helpen in de tuin, de klussen, koken en bakken,… Verenigingen en partnerorganisaties in de omgeving kunnen bij ons terecht voor vergaderruimte, teambuilding, organiseren van info en workshopmomenten, werk en actieplek…

Kortom het is een plek die gericht is op een ruimere omgeving, doelgroepen, gedragenheid. Een warme plek waar mooie dingen kunnen, mogen en wensen te ontstaan.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

* Verplicht veld