Afbeelding
HerbergStanskeBanner

Herberg Stanske opent zijn deuren!

Joepie! Na lange voorbereidingen, zijn wij eindelijk open! We beginnen met voorzichtige, tijdelijke openingsuren, je vindt ze hier:

 

  • maandag gesloten (welkom op onze tuinfrutsels van 9u- 12u (maart - oktober)
  • dinsdag 9u - 11u (buurtsoep, koken met vrijwilligers, welkom!), aansluitend open van 11u - 16u30
  • woensdag open van 12u30 - 16u30 ( om de twee weken)
  • donderdag open van 11u - 16u30
  • vrijdag, zaterdag en zondag gesloten, extra openingsuren zie hieronder

 

Opgelet: Wijziging in de openingsuren op woensdag! In november en december zijn we open op 29/11, 13/12 en 27/12.

 

Eerstvolgende vrijdagavondopening: 15/12 van 16u - 21u

Activiteiten NOVEMBER: 

- Donderdag 30/11: Nostalgische avonden:19u Tupperware Buurtavond in samenwerking met Sonja. 

 

Activiteiten DECEMBER: 

Zaterdag 2/12: Herfstmarkt in samenwerking met (lokale) ambachtslieden, ondernemers in Herberg Stanske 14u - 20u 

Avondopening: vrijdag 15/12 van 16u - 21u, met mogelijkheid tot het nuttigen van een warme maaltijd

 

Vrijwilligerswerk...doe je mee?

BuurtZorgHuis zoekt zorgzame vrijwilliger om woensdagnamiddag mee te draaien in café en winkeltje!
Dit is een optionele caption

Herfstmarktje en gezellig samenzijn @ Herberg Stanske

Herfstmarkt
Dit is een optionele caption

Authentiek schap zoekt creatieve en lokale invulling

Zin in een samenwerken?
Dit is een optionele caption

Nostalgische avonden: tupperware demo met Sonja 30.11 19u

Gezelligheid, samen komen en Tupperware in Stanskes living, welkom!
Dit is een optionele caption
Herberg Stanske

Herberg Stanske

Adres: Zuurbemde 56, 3380 Glabbeek

Contact: herbergstanske@sporen.be

Herberg Stanske, een BuurtZorgHuis en méér … in, voor, door en met de buurt, Zuurbemde-Glabbeek, Vlaams-Brabant, te midden het wondermooie Hageland

Met dit innovatief project willen we samen met de buurt, vrijwilligers en andere partners bijdragen tot een warme en betrokken samenleving. We creëren we een inclusieve en laagdrempelige ontmoetingsplek, een pleisterplaats waar zowel jongere, gezinnen, buren, ouderen vanuit welke hoek dan ook tot rust kunnen komen.

In het project staan drie grote delen centraal:

  1. Buurtzorghuis Herberg Stanske: café en winkel met lokale producten
  2. Actie- en uitvalsplek voor jongeren met uniek aanbod in dagbesteding
  3. Logies voor tijdelijke opvang

BuurtZorgHuis Herberg Stanske: buurtcafé en -winkel

Het buurtgerichte aanbod ‘Herberg Stanske’ krijgt vorm in de gedaante van een café alias ontmoetingsruimte en winkeltje. Beide zijn doordrenkt van nostalgische en authentieke elementen uit de tijd van toen… Het pand deed namelijk al gedurende 3 generaties dienst als café, herberg, winkel en slijterij. In de jaren 80 heeft Jeanne Schotsmans het licht in deze laatst overgebleven handelszaak in Zuurbemde gedoofd. Maar het interieur en bijbehorende meubels werden al die jaren goed bewaard, klaar voor een vervolgverhaal.

Omdat we zelf sterk geloven in erfgoed, de kracht van verhalen en authentieke schoonheid schrijven wij graag verder aan dit verhaal, op deze plek. Hetzij met een ruimere invulling, hedendaagse, sociale toets en eigenzinnig karakter.

Omdat het Hageland rijk is aan (straffe) streekproducten en vele ambachtslieden, kiezen we ervoor om een klein segment van deze artikelen aan te bieden aan de lokale bevolking. Lekkers van dichtbij in de buurt!

Door het aanbieden van zo’n gamma geven we ruimte aan een vast cliënteel, het uitdragen van onze streekidentiteit en het steunen van plaatselijke boeren, ambachtslieden. Naast al dit lekkers blijft er nog voldoende ruimte over om ook ander handwerk in de kijker te zetten. We stellen Herberg Stanske open voor lokaal talent, gaande van keramisten, jonge/oudere ondernemers, houtbewerkers, juwelenmakers, kunstenaars… zij mogen in overeenkomst met ons een aantal van hun producten in de winkel te koop aanbieden. Het geeft deze creatieve ondernemers de kans tot een extra platform, bekendheid en veilig kader en biedt ons en de omgeving nieuwe ervaringen, kennis maken met het ambacht, het product, de persoon erachter. Vuur wakkert vuur aan en vervlechting gebeurt ook hier in het kleine ontmoeten van iedere dag.

Naast het winkeltje baten we in het BuurtZorgHuis ook een café uit, een gezellige, kleinschalige plek om tot rust te komen. Je kan er een koffie, thee drinken, verpozen bij een glas limonade of een streekbier. Op vaste momenten wordt er ook samen met vrijwilligers, jongeren en/of de buurt soep en gebak gemaakt in de keuken, deze heerlijkheden worden dan nadien in de ontmoetingsruimte te koop aangeboden.

Ook hier trekken we de kaart van lokaal en huisgemaakt, recepten volgens grootmoeders keuken. We willen onze bezoekers bewust laten vertragen, (her) waarderen, laten zijn in het gebeuren. Een plek waar je kan landen, stranden, een oor vindt dat luistert, een stoel voor jou alleen of een gesprek met twee…je hoeft het niet ver te zoeken…we bevinden ons in het hart van het dorp onder het geluid van de kerktoren.

In een oase van rust kan je ook gebruik maken van onze ruime tuin, meehelpen in het volkstuintje, de dieren verzorgen of op een bankje zitten en genieten. We willen een site creëren waar klein en groot zich gezien, gehoord, betrokken en gewaardeerd voelen. Waar vele dingen naast en met elkaar kunnen en mogen ontstaan, waar contact gelegd wordt en voort kan bestaan daarbuiten.

Ambachten in onze herberg! Kom ze ontdekken in ons winkeltje!

Graag stellen wij u voor aan enkele ambachtslieden, ondernemers wiens creaties en moois onze schappen bevolken, vullen en harten doen overslaan! 

In ons winkeltje kan je terecht voor unieke geschenken Mét een verhaal en bovendien lokaal !!

Onder het motto: Je hoeft het niet té ver te zoeken! 

Wij hebben een aanbod van geschenkartikelen, wenskaarten, keramisch, hout, ijzer,  boeken, bijenwas, handwerk ... kortom de moeite om eens langs te komen! 

* Ijzerhard, uit Attenrode- Wever, met Smeed en Keramisch werk

* Truziwuzi, uit Attenrode-Wever, met illustraties en blij met klei! 

* Janne Reekmans, uit Attenrode-Wever, met Etsen en grafisch werk

* 'T Potterijcke, uit Bunsbeek, met Keramisch werk en een verscheidenheid aan stofjes

* Laura Goris, uit Attenrode- Wever, met illustraties en grafisch werk

Meaghann Baeken, uit Bunsbeek met literair werk

* De Markiezin van Karabas, uit Sint- Margriete Houtem met 'verhalen van vroeger'

* Imkerij 'the honey Bear', uit Kersbeek-Miskom, met honing en andere "bij"- producten

* Houtatelier 'Beate', uit Hoeleden, met houten juwelen en andere hout creaties

* Huis in de Stad, vzw Tienen, wenskaarten en diverse geschenkartikelen gemaakt in de dagbestedingsateliers.

* Minkskes Maaksels, uit Zoutleeuw, met prachtige micro macraméjuwelen.

* Kunstwerken van David Dodekalu (Tienen) en Bert Dewil (Bunsbeek)

Ma'Sticky, uit Glabbeek, met originele houten geschenkartikelen.

* Ateljee Heksenfee, uit Glabbeek, met betoverende illustraties.

* 'TisOHMzeep, uit Tielt-Winge, met natuurlijke, handgemaakte zepen

* AtypicAttic, uit Bunsbeek, met unieke creaties uit Polymeerklei

Ambachten winkel

Ambachten
Dit is een optionele caption

Café, ontmoetingsruimte een streekverhaal!

Huisgemaakt lekkers

Hageland, een streek vol lekkers en lokaal goeds! 

* Huisgemaakt gebak en soep

* Huisgebakken gebak vanuit Huis in De Stad vzw, Tienen

Streekgenoegens:  

° Linus, Lubbeek

° Brouwerij Vissenaken

° Brouwerij Hoplinter

° Fruit Vanhellemont, Tielt-Winge

° Brouwerij Wilderen, Sint-Truiden

° Dragon Roast, Koffie en thee, Tienen

° Stroobants koffie, Diest

 

 

Actie- en uitvalsplek voor jongeren met unieke dagbesteding

Naast een BuurtZorgHuis, vindt een andere afdeling van Sporen vzw met name Sherpa (vroeger Reisburo-Roulot) ook een stek op de site. Sherpa zet in op alternatieve en verbindende leertrajecten voor jongeren tussen de 12 – 25 jaar, Zuurbemde dient als één van de uitvalsbasissen om dit aanbod te kunnen verstrekken.

Begeleiders komen met jongeren individueel of in kleine groepjes enkele momenten per week naar Zuurbemde , waar ze samen met de jongere(n) op weg gaan, doormiddel van workshops, spontane acties, rustmomenten, gesprekken enzovoort. Het biedt voor jongeren een mogelijkheid om tot rust te komen in een dorpse omgeving, waar weinig moet en veel mogelijk is. Door op een site te komen waar ook andere activiteiten voor diverse doelgroepen en leeftijden doorgaan ontstaan er nieuwe en andere kansen tot ontmoeten, verrijking, inspiratie en creatie. Als vzw in de jeugdhulpverlening geloven wij erg in het vervlechten van verschillende doelgroepen, loskomen van het isolerende hokjes denken en doen. Onszelf en onze wereld, denkkaders verruimen kan maar ontstaan in het werkelijk leren kennen van de ander.

Logies voor tijdelijke opvang

Sporen investeert in een volledige opwaardering van het huis, waarin we op middellange termijn ongeveer zes logeerkamers willen realiseren. Hierover later meer, zodra de bouwplannen in een verder stadium staan!

BuurtZorgHuis

Apart maar toch samen

Elk deel krijgt de ruimte om zichzelf te ontplooien los, maar toch in verbinding met elkaar. Zo kunnen jongeren deelnemen aan bepaalde activiteiten van het BuurtZorgHuis indien er interesse is, samen koken, mee de winkel en café uitbaten, een activiteit voor externen/ de buurt organiseren. Maar evengoed kunnen buren, ambachtslieden participeren in tal van vrijwilligersactiviteiten op de site, men kan bijvoorbeeld zelf een atelier voor jongeren organiseren (voorbeeld houtsnijwerk, pottenbakken,…) men kan samen met het gezin af en toe de dieren op het erf komen voederen, men kan de locatie gebruiken voor kleinschalige buurtfeesten, men kan helpen in de tuin, de klussen, koken en bakken,… Verenigingen en partnerorganisaties in de omgeving kunnen bij ons terecht voor vergaderruimte, teambuilding, organiseren van info en workshopmomenten, werk en actieplek…

Kortom het is een plek die gericht is op een ruimere omgeving, doelgroepen, gedragenheid. Een warme plek waar mooie dingen kunnen, mogen en wensen te ontstaan.

Gespreksruimte Herberg Stanske een warme samenwerking met ELZOH.

Herberg Stanske Gespreksruimte

Herberg Stanske als 'Vindplaats' voor laagdrempelige en kortdurende psychologische zorg.

ELZOH , Yuneco en GGZ-netwerk Diletti slaan de handen in elkaar en zoeken in Vlaams Brabant Oost naar 'vindplaatsen' om laagdrempelige en kortdurende psyhologische zorg aan te bieden voor lichte tot matige zorgnoden van kinderen,(jong)volwassenen en ouderen. Sedert 8 augustus 2023 biedt ook BuurtZorgHuis Herberg Stanske een ruimte aan als vindplaats in de buurt!

Want wist je dat jouw geestelijke gezondheid even belangrijk is dan je lichamelijke gezondheid? Veelal wachten mensen té lang vooraleer ze hulp zoeken. Als je té lang wacht kan je behoorlijke KOP-zorgen krijgen.

Wij geloven in het kleine helpen, in gelijkwaardigheid, in gezien en gehoord te worden... in het belang van een vertrouwde en fijne plek in je eigen buurt, waar je welkom bent.. met wat/wie je bent. 

Wij bieden een gezellige en discrete kamer aan waar je in gesprek kan gaan met de eerstelijnstherapeut. Deze is toegankelijk via de achteringang, waardoor je indien je dit wenst ongestoord kan toekomen en weer kan gaan. Uiteraard ook welkom van onze plek, tuin, en binnenruimte gebruik te maken als zijns- ontmoetingsplek.

Doelgroep: 

Ieder die nood heeft aan een gesprek, voor wie het leven net iets teveel uitdagingen biedt op eenzelfde moment, als je vast loopt op je werk, gezin, relatie, ... Wanneer je behoefte hebt aan een extra lichtje op het pad, wat duiding, ...  Voel je welkom.

Door wie: 

Op dit moment kan je een gesprek inboeken met Eerstelijnspsycholoog/ orthopedagoog Johan Weigl.          Hij is 2 x per maand aanwezig op onze vindplaats telkens op een dinsdag tussen 11u - 15u. 

Een afspraak Boeken:

Het aanbod wordt verzorgd door de therapeut zelf, dewelke ook instaat voor het afsprakenbeheer. De huisarts, maatschappelijk werker, thuisverpleegkundige... kunnen bij het detecteren aan psychische ondersteuning ook doorverwijzen naar de vindplaats.

Je kan verdere informatie vinden op www.groepspraktijk-hageland.be/info-aanmelding of stuur een mailtje naar info@groepspraktijk-hageland.be

Informeren kan ook bij onze buurtwerker: Riet Bertrand:  riet.bertrand@sporen.be of 0490/648367

Kostprijs: 

11euro per individuele sessie (1uur), 4 euro in geval van verhoogde tegemoetkoming. 

Volgende data zal Johan aanwezig zijn op de vindplaats; Herberg Stanske

14 november, 21 november, 5 december en 12 december

 

Daarnaast voorziet Herberg Stanske ook zelf in een laagdrempelig ontmoeten, mede mogelijk gemaakt door een project subsidie vanuit de 'Warmste Week' in het kader van 'Kansrijke ontmoetingen'. We creëren hier mogelijkheid toe door het voorzien van de aanwezigheid van een therapeut/ psycholoog/ zorgverlener in het BuurtZorgHuis, haar café, tuin, winkel, ateliers. Nu wordt dit door Johan Weigl voorzien op de vooropgestelde dinsdagen en dit van 15u - 17u.

Herberg Stanske, een ZorgZame plek in een warme buurt. 

 

HERFST@Herberg Stanske

Warmte van binnen
Dit is een optionele caption

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

* Verplicht veld