Stanske
14 juni 2022
Via deze blogpost willen wij jullie graag informeren over ons nieuw initiatief: herberg Stanske!

Herberg Stanske? Vanwaar die naam?

Een stukje geschiedenis...

Van in de middeleeuwen bestonden er in de lage landen al herbergen, oorspronkelijk als vorm van liefdadigheid waar armen terecht konden voor een eenvoudige maaltijd en een bed. In latere eeuwen werd de plattelandsherberg een centrum van sociale, culturele en politieke activiteit. Het was een plaats waar de verschillende sociale klassen mekaar konden ontmoeten, toch bleven het vooral plekken voor het gewone volk. Het was de plaats waar men het laatste nieuws te weten kwam, waar men handel kon drijven, waar feesten en evenementen werden georganiseerd. Verenigingen kwamen er samen om activiteiten te organiseren, en te vergaderen. Reizigers konden er voor een maaltijd en een bed terecht. Het dorp ontmoette er mekaar en anderen voor ontspanning en gezellig samen zijn.

Op plattelandsdorpen vond men tot enkele decennia geleden nog kleine boerderijen met een winkeltje en een café, zo ook in Zuurbemde, waar Jeanneke, een telg van vier generaties landbouwers het café en de verf- en kruidenierswinkel openhield tot in 1987, in de volksmond bekend als "bij Stanske".

Stanske_artikel

Kennismaking met de buren

Maandag 30 mei nodigden we de buren en de hulporganisaties uit de regio uit in de Sint-Catharinakerk te Zuurbemde, tegenover onze "Herberg Stanske". Jan Tibo en Riet gaven een presentatie over Sporen, over wat we al leerden in WarenThuis en wat we willen bereiken in Stanske.

Tot onze blijdschap konden we ongeveer 45 aanwezigen tellen! De buren zijn blij met onze planning en kregen ruimte om over bezorgdheden te praten.

Stanske_kennismaking

Wat zal er nu gebeuren?

Vanaf 1 juli starten we met de opbouw van Stanske. We willen jullie zo snel mogelijk kunnen verwelkomen in het café met koffie en taart. Ook voor het winkeltje willen we een lokaal aanbod kunnen uitstallen.

Onze afdeling Sherpa zal activiteiten voorbereiden vanaf juli om in september te starten aan een nieuw schooljaar.

Intussen starten we gesprekken voor een infrastructurele opwaardering van het gebouw: we investeren in ecologische en verstevigende werken. Meer nieuws volgt!